high quality rolex replicas replica rolex replica rolex watches replica watches

Nieuwe editie - Dead Skull

13-05-2010

De aanleiding voor deze nieuwe uitgave is de realisatie van een plein van 40 x 40 m vóór het Antwerpse MAS
(Museum aan de Stroom, het nieuwe historisch museum van de Stad Antwerpen) dat op 17 mei 2010 werd ingehuldigd. Achter Dead Skull zit een interessant en prikkelend verhaal.

Dead Skull gaat terug op een schilderij van Luc Tuymans uit 2002 dat in de National Gallery Washington D.C. hangt en geïnspireerd is op een gebeeldhouwd huldeteken van de Antwerpse renaissancekunstenaar Quentin Matsys (1466-1530), die - zo wil de legende het - uit liefde voor een meisje, het vak van smid inruilde
voor dat van schilder. Reeds in de 17e eeuw werd Matsys beschouwd als de vader van de Antwerpse schilderschool en het was Cornelius Van der Geest (1555-1638), een welstellend koopman en verzamelaar, die het huldeteken, bestaande uit een schedel en een wapenschild, aan de O.L.V.-kathedraal liet aanbrengen.
Het origineel maakt nu deel uit van de collectie van het MAS.

Met het oog op de aanleg van het plein vóór het MAS werd het schilderij in Washington gefotografeerd en naar een digitaal beeld omgezet. Dit laatste werd vervolgens bewerkt en met de hulp van een bijzonder computerprogramma vertaald naar een raster van 11 kleuren en 4 tegelgroottes zodat op basis
van 44 variabelen de picturale mozaïek van het plein kon worden gelegd. Dead Skull is een werk in de openbare ruimte dat het MAS verbindt aan de O.L.V.-kathedraal en de gebruikers van Google Earth die op zoek zijn naar Antwerpen trakteert op een 17e-eeuwse schedel.

← Terug naar overzicht